27 februari 2011

Super simpele toilettas (tutorial)

Via tafelzeil.com bestelde ik een half metertje van dit "gecoat tafellinnen" met auto's erop.  Het was eigenlijk mijn idee om er een (je leest het goed) autostoelorganizer van te maken. Het kwam er echter niet van, hoe herkenbaar is dat?! Tafelzeil bleef tafelzeil, maar uiteindelijk werd het...

een super simpele toilettas voor de grootste piraat. Er hoeft niet heel veel in te kunnen, dus ik bedacht een snel en plat exemplaar, groot genoeg voor een paar Zwitsal-flessen, tandpasta, een tandenborstel en een kam.
Het zou ook goed dienst kunnen doen als luierzakje voor de babytas!

En hoe ik dat deed? Het echt geen ei van Columbus, maar zie, mijn eerste poging tot tutorial...
Stap 1
Knip een rechthoek. Mijn stuk stof voor het toilettasje was 25 x 50cm. Ik gebruikte een rits van 22cm. Daarnaast knipte ik een strook van 8 x 16cm voor een hengsel  (stap 5).
1















Stap 2
Leg de goede zijde van de stof op de rits en stik (evt. met ritsvoetje) zo dicht mogelijk op de rits.  Ik gebruikte geen ritsvoetje, maar verschoof het ritssluitertje op het moment dat ik in de knel kwam. Sla de stof om (goede zijde weer naar boven) en maak een vouw.

2












Stap 3
Stik naast de vouw de stof nogmaals door. (De oplettende kijker ziet blauw garen op de foto, dat was niet fraai. Dus heb ik door wit vervangen.)

3



Stap 4
Vouw de stof dubbel (foto 4a), met de goede zijde op de andere kant van de ritssluiting (foto 4b). Stik door vlakbij de rits. Vouw net als bij de andere zijde de stof weer terug en stik naast de vouw (foto 4c).
4a



4b













4c










Stap 5
Keer het geheel binnenstebuiten.
Door het geheel in twee te vouwen, kun je beslissen op welke hoogte je rits straks komt (5a). Ik koos voor net boven het midden. Stik een zijnaad. Ik gebruikte mijn ritsvoetje weer als naadwaarde.

Eventueel kun je hier nog een 'hengsel' toevoegen om het zakje in een badkamer op te kunnen hangen. Ik knipte hiervoor een strook van 8 x 16cm en vouw hem in 4 (zie foto 5b). Stik in de lengte door (foto 5c).
Kies een plaats voor het hengsel en plaats hem zo dat je hem straks met de zijnaad meestikt.

5a


5b












 

5c
 
5d












Stap 6
Open de rits!!!
Stik de andere zijkant van de toilettas dicht en werk de zijkanten desgewenst of met biasband of, zoals ik, met een kartelschaar. Als je, net als ik, een hengsel hebt toegevoegd zal je naaimachine het dat stukje niet zo graag naaien. Je gaat dan door 6 lagen tafelzeil/toile ciree heen. Ik hielp hem een handje, door handmatig door te draaien.

Draai weer de tas weer binnenstebuiten en klaar...

6


Natuurlijk is deze toilettas ook te voeren, maar ik wilde snel, snel, snel en heb het niet gedaan. Maar dat is niet wat er gebeurde toen ik deze tutorial online wilde zetten, helaas. Pfoe...
Hopelijk hebben jullie nu wel  een nieuwe bestemming voor overbodig tafelzeil. Veel plezier!

26 februari 2011

Mijn eerste award

Joepie!!!
Vandaag kreeg ik van SoFilles mijn eerste award; dank u, merci, thanx!

Ik mag hem weer doorgeven aan 3 (beginnende of nog niet zeer bekende) bloggers die, wat mij betreft, zeker de aandacht verdienen. Dus de eer is aan mij;

Handige An
Ladybug en Co
De Vliegjes

bij deze; gefeliciteerd en pass it on...

25 februari 2011

De clutch kwijt

Ben ik de kluts kwijt? Nee hoor, ik maak de knip-portemonnee gewoon nog een keer en nog een keer en nog een keer. Ik krijg er geen genoeg van, hopelijk verveelt het jullie ook nog niet.
Deze mooie clutch/knip is een verjaardagscadeau voor de dame van Ladybug en co. Ze heeft het veel te druk met babyvoorbereidingen om zelf aan de clutch te gaan.
Hij is een maatje groter dan de vorige twee, dus ook geschikt voor andere doeleinden. De buitenkant is van Kokka en de binnenkant een Tilda-stofje uit een sale. Ik gebruikte dit eerder voor een project dat mijn blog niet haalde (maar het haalde wel de vuilcontainer, want ik was er he-le-maal klaar mee). Hier ben ik gelukkig wel blij mee en hopelijk Ladybug ook...


Helaas is, na 5 jaar trouwe dienst, mijn oude Canon Ixus gesneuveld. Hij was al aan vervanging toe, maar de val op een natuurstenen vloer was de genadeklap... Het is behoorlijk lastig foto's maken en instellingen aanpassen zonder scherm :-(

23 februari 2011

Gereedschapsriem voor stoere werkmannen

Ik beloofde de oudste piraat al maanden terug om een echte tool-belt te maken. Bob de bouwer heeft er immers ook een...
Er moesten genoeg zakjes inzitten voor zijn spijkers (?) en het moest zeker niet in rood, roze of paars, want dat is voor meisjes. Het werd een stoere autostof in combinatie met legergroen met witte sterretjes.
Mam tevreden en de klussers ook!

18 februari 2011

Nog een knip-portemonnee

Alle goede dingen bestaan in tweeën. Of was het eigenlijk driëen? In dat geval hebben jullie er nog 1  tegoed en mag ik er nog eentje maken. En dat laatste is zeker geen straf. Volgens mij ontwikkel ik een nieuwe verslaving... 
Ze zijn makkelijk en snel te maken en vormen echt een ideaal cadeautje!

16 februari 2011

Knip-portemonnee/clutch... hebzucht!


Sommige dingen MOET je gewoon hebben of gemaakt hebben... Niet dat het alleen om materiële zaken draait in het leven, allerminst. Maar zoiets moest toch echt in mijn tas zitten!

Ik bestelde de 'hardware' via een fourniturensite en fabriceerde er (met "Blossom Blue", van Eleanor Grosch aan de buitenkant) een portemonee van. Leuk he!



10 februari 2011

Slaapzakje

Het was even een puzzel, maar ik ben blij... een trappelzak/slaapzak voor een ongetwijfeld schattige baby! Of er straks een jongen of meisje in ligt, weet ik niet, maar ik vind het een "onzijdige" zak. 😊


Bijna af, maar zon. Snel een foto!

Voor de buitenkant gebruikte ik de heerlijke (en onder mijn jongens favoriete!) Gnoming around-stof van Michael Miller, en de voering maakte ik van een superzachte interlock. Ik wilde perse een 100% katoenen trappelzak maken, met paspel (jaja jaja, mijn 1e keer) en zonder rits. Je moet niet alles in 1x willen doen. ;-)
100% perfect is íe misschien nog niet. Zo vind ik het afwerken van knoopsgaten echt niks met een tornmesje. Maar een beetje trots, ben ik best!!!

En nu komt het moeilijkste deel; afscheid nemen. Snik...

Klaar! Nu 2 knopen aan weerszijde

5 februari 2011

Geen rocket-science...

Gelukkig was er geen rocket-science nodig voor het in elkaar zetten van deze raket. Op naar de sterren en daar voorbij...
Het idee kwam hier vandaan. Ik voegde er nog een en ander aan toe om mee te frummelen, knisperen en rammelen. Een astronaut liet ik, gezien de ontvanger, achterwege, maar is ook super!

 

2 februari 2011

Ik flock, hij flockt, wij flocken

Ik zeg: allemaal aan de flockfolie, het strijkvelours, de apllicatie zo u wilt... want wat is het toch makkelijk een heerlijk om te doen.
Deze pimperij levert echt instant-bevrediging en dat voor nog geen 7,50 euro, inclusief nieuw shirtje! Papa-piraat is zeker tevreden met de keuze voor een Vespa-scooter en ik denk (weet) dat de kleinste piraat ook blij zal zijn met zijn  nieuwe 'moto-trui'. Happy-points voor mij!